Biber dolması böyle yapılır! Salçaya gram gerek yok, farkı zeytinyağından geliyor

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiZeytinyağlı biber dolması, Türk mutfağının en sevilen klasiklerinden biridir. Ancak bu tarifi özel kılan, salça kullanılmadan, zeytinyağının ve taze baharatların ön planda olması olabilir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir biber dolması tarifi.

Evde kolaylıkla yapabileceğiniz, 5 kişilik, 12 adet biber dolması için bazı püf noktalar mevcut. Bu aşamalara dikkat ettiğinizde damakları şenlendiren şahane bir yemek hazırlamış olacaksınız. İşte tarifi.

12 adet dolmalık biber
1 su bardağı pirinç
1 büyük boy soğan
Yarım fincan kuş üzümü
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 fincan sıvı yağ
1 fincan zeytinyağı
1 tutam maydanoz, dereotu, nane

İlk olarak, dolmalık biberlerin saplarını dikkatlice çıkarın. Baş parmağınızla biberin üst kısmına hafifçe bastırarak çevire çevire sapı ayırın. Bu sapları kapak olarak kullanabilir ya da domatesle kapak yapabilirsiniz. Biberlerin içini temizledikten sonra, bir kenarda bekletin. Çok iri biberler seçmemeye özen gösterin.

Pirinci ise soğuk suyla ıslatın. Sıcak su kullanırsanız, pirinç suyu fazla çeker ve dengesi bozulur, hatta kırılabilir. Çeşme suyuyla ıslatılmış pirinç, iç pilavın kıvamını korumasına yardımcı olur. Pirinci süzüp bir kenarda bekletirken, soğanı çok ince şekilde doğrayın. Ardından tencerenin altını orta ateşe ayarlayın ve yağları ekleyin.

Zeytinyağlı dolma soğuk yendiği için zeytinyağı dolapta donabilir. Yağlar ısındığında, doğranmış soğanları ekleyin ve sabırla kavurun. Soğanlar ise karamelize bir tat verene kadar, neredeyse eriyip kaybolacak kıvama gelmeli. Soğanlar istediğiniz kıvama geldiğinde, süzülmüş pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçler birbirine yapışmaya başladığında, baharatları ekleme vakti gelmiş demektir.

Kırmızı toz biber, karabiber, yenibahar, tarçın ve tuzu ekleyip karıştırın. Bu tarifte salça yerine lezzeti baharatlardan yakalıyoruz. Ilık suda bekletilmiş ve süzülmüş kuş üzümlerini de ekleyebilirsiniz. İç pilavın suyu, bu tarifin en kritik noktalarından biri. Normalde bire bir buçuk su oranı kullanılır, ancak bu tarifte bol soğan ve dolmanın içinde pişeceği için sadece 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz.

Suyu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve en kısık ateşte 10 dakika demlenmeye bırakın. Bu süre zarfında kapağı açmayın. 10 dakika sonunda pilavı kontrol edebilirsiniz. Suyunu çektiyse, bir tutam maydanoz, dereotu ve naneyi ince ince doğrayın. Yeşil nane yoksa kuru nane de kullanabilirsiniz. Soğuyan pilava otları ekleyip karıştırın.

Biberleri doldururken, iç pilavı çok sıkıştırmadan, ağız kısmına bir parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirin. Çiğ pirinçle yapılan dolmalarda biberler yarıya kadar doldurulur, ancak bu tarifte yarı pişmiş pilav kullandığımız için ağız kısmına kadar dolduruyoruz. Biberlerin üstünü domates dilimleriyle kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve yaklaşık 30 dakika, biberler yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”